Ножът е опрял до кокала и това правителство е изправено пред голямо изпитание не само за себе си, но и за целия ни народ. Докарали сме го до просешка тояга - Булгаргаз е пред фалит, заяви в предаването "Тази сутрин” на БТВ бившият изпълнителен директор на Булгаргаз Васил Филипов. Сметките показват, че и пет лева нямат, каза още той. Според него, правителството е изправено през изпитание по повод планираното увеличение на цената на газа.

"Аз бих искал тези хора да бъдат изметени и да бъдат разследвани за всичко, което е правено в последните 12 години след мен”, допълни Филипов и обясни, че докато той е бил в дружеството всичко е било ясно. По думите му България плаща най-скъпия газ в Европа. Той обясни, че цената се определя по формула, приета в Холандия с цел да се стимулира развитието на газопотреблението. Тази формула включва газьол и мазут.

Холандия обаче днес е диверсифицирана и просперираща страна. При нас, с държавно решение е въведена по-висока цена на газа и тази формула облагодетелства монополисти и по-конкретно монополиста "Газпром", уточни бившият директор. За разлика от Холандия, България не е успяла да изгради междусистемни връзки и да се диверсифицира, подчерта той.

Ние обявяваме цената, която договаряме, а никой друг не си обявява цената, подчерта Филипов, като допълни, че всеки в Европа би се изсмял на условията, които България е договорила с Газпром. По думите му, в момента има хора на ключови позиции, които работят за Газпром, а не за България. Предприятия и дори компании от сивия сектор консумират газ, но без да го заплащат.

Според Филипов, членовете на ръководството на Булгаргаз са безпомощни. Те са на много ниско ниво и са, едва ли не, търговци с квартално значение. Ние трябва спешно да се обвързваме с други източници на газ, настоя Васил Филипов.