Булгаргаз може да спре доставките на газ към всички длъжници, включително и към топлофикациите, които имат задължения. Към момента Булгаргаз предпочита да събира вземанията си чрез съдебни спорове, които струват на компанията над един милион. Според един от членовете на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Димитър Димитров едва ли ще се стигне до спиране на газоподаването, но това все пак е търговско решение.

Булгаргаз поиска в цената на газа за първото тримесечие на следващата година да бъдат включени разходите на дружеството за съдебните спорове за събиране на вземанията. Това искане обаче не срещна одобрение от членовете на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Иван Иванов от Булгаргаз коментира, че има и други мерки за възстановяване на дължимите суми от клиенти. "Те се изразяват в ограничаване на подаването на природен газ или спирането на газа, но едва ли този вариант е по-подходящ за нашите клиенти от предприемането на съдебни действия. Но в краен случай, в случай че клиентите не възстановяват своите дължими суми към "Булгаргаз", естествено, че ще пристъпим и към ограничаване и спиране на доставките. Друг начин за въздействие на този етап не виждам", каза представителят на обществения доставчик. Според Иванов в този ред на мисли по отношение на топлофикациите подходът трябва да бъде един и същ както за всички други клиенти на дружеството.

Според Димитър Димитров от Комисията дали Булгаргаз ще спре газа към топлофикациите зависи от това какви ще бъдат плащанията от страна на топлофикационните компании. По думите му цената на газа е балансирана и няма да се отрази отежняващо на топлофикациите.

"От една страна, има социална поносимост на услугата, която се предоставя, а от друга страна има икономическа логика. Плащането или неплащането ще мотивира обществения доставчик да вземе или да не вземе съответното решение. Но аз предполагам, че в активния сезон топлофикационните дружества значително подобряват паричните си потоци, което пък от своя страна предполага и по-добри плащания за природен газ към обществения доставчик. От тази гледна точка това минимизира риска от спиране по мое мнение", каза членът на ДКЕВР.

Каква ще бъде цената на газа за първото тримесечие на 2015 година ще стане ясно на закрито заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране на 19 декември.