Булгаргаз ЕАД предлага на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/ цената на природния газ за първото тримесечие на 2008 г. да бъде 416. 89 лева без ДДС за 1000 кубически метра, съобщиха от дружеството. 

Увеличението за клиентите на газовото дружество спрямо последното тримесечие на тази година е 25.46%. През четвъртото тримесечие на 2007 г. цената на газа е била 332.30 лв. за 1000 кубически метра, а сега цената се предлага да се повиши с 84.59 лв.

Холдингът ще направи през следващата година нови дъщерни дружества, съобщиха още от Булгаргаз. Едно от тях ще бъде инженерингова фирма, която да извършва проучване, проектиране и строителство на обекти на холдинга. Компанията възнамерява също да създаде и фирма, която да извършва дейност в райони на страната, където още не са дадени лицензи за газоразпределение.

Холдингът ще стане публично дружество и ще се търгува на фондовите борси, съобщи БТА, като цитира Любомир Денчев, главен изпълнителен директор на Булгаргаз. Холдингът ще пусне за продажба на българската и лондонската фондова борса общо около 20-30% от акциите си. Целта е пазарната капитализация на холдинга да достигне между 4 и 6 млрд. евро.

Булгаргаз ЕАД е купил 9 хил. акции на румънската компания "Трансгаз" за около 1.1 млн. лв. От българското дружество гледат на тази покупка като първо изнасяне на дейността си зад граница и формиране на инвестиционен портфейл от акции на фирми от региона.