Развитието на проекта за строителство на трансбалканския нефтопровод, който се предвижда да свърже Бургас с гръцкия град Александруполис, може да се спре заради позицията на България, заявил е пред журналисти министърът на енергетиката на Руската федерация Сергей Шматко, предава РИА Новости.

Министърът допълва, че все пак е рано да се говори за замразяване на проекта. В условията на неопределеност по екологичната оценка от българска страна и отчитайки това, че България действително не плаща пари, е рано да се говори за замразяване на проекта, но че „няма да го развиваме по-нататък и да влагаме допълнителни пари – навярно така стоят нещата“, посочва Шматко.

Министърът е коментирал как „все още няма нищо страшно“, че България не си е платила разходите по проекта. „Просто очакваме изказването на българската страна по екологичната оценка на проекта. Имаме между-правителствено съглашение и всички наши взаимоотношения трябва да се регулират от поетите задължения“, казва още Шматко.

По информация на ръководството на Транснефт – руската компания, която участва в проекта за тръбопровода, България е имала краен срок до 15 декември да погаси дълга си – и не го е спазила, което поставя под заплаха реализацията му. За последно участниците в проекта Бургас – Александруполис са се срещнали в Амстердам, където България е обещала, че ще се издължи до 15 декември. Сега българската страна, мотивирайки се с технически причини, е отсрочила плащането до края на годината.

Припомняме, според Транснефт България дължи 6.5 млн. евро вноски и експлоатационни разходи, като по-рано министърът на финансите Симеон Дянков обеща, че сумата ще бъде преведена. Гърция от своя страна заявява, че ако България не плати своя дял, и Гърция няма да дава повече пари. Източници на руската информационна агенция обясняват, че дългът на България е корпоративен и дълг пред акционерите. Първо трябва да се плати корпоративният дълг, тъй като спирането на средствата може да доведе управляващата компания до фалит.

Споразумението за Бургас – Александруполис беше подписано от правителството на Сергей Станишев през 2007 г. За реализация на проекта през февруари 2008 г. беше учредена компанията Trans-Balkan Pipeline, в която Русия държи 51%, а Гърция и България си делят останалите 49% по равно. След идването на власт на правителството на Бойко Борисов, реализацията на тръбопровода е поставена под въпрос, което се мотивира с екологични съображения.