Европейската комисия е отпуснала 30 млн. евро за първа фаза на проекта "Супер Бургас", стана ясно днес при представянето му. Три програми осигуряват финансирането, като сумата трябва да бъде усвоена до 2013 година.

Първата фаза обхваща проектирането на 76 дка площ, върху която ще се извърши рехабилитация на вълноломна стена, ще се изградят две яхтени и пасажерски пристанища, учебен център за ветроходци, ще се осигурят 5 000 паркоместа, модерен развлекателен център, крайбрежни алеи за разходки, модерни сгради.

Вече са стартирани процедурите по обществените поръчки за избор на инженерен изпълнител. 

Сериозни инвестиционни намерения към проекта са демонстрирали големи фирми от Италия, Русия, Испания, Германия, Финландия и Великобритания.

По строителството на тази първа фаза от проекта се предвижда да работят 2 000 души, а след като бъде готова, по нейното функциониране ще се открият около 3 000 работни места за квалифицирани специалисти. Само с поддръжката ще се занимават минимум 1 500 служители.

Сред атрактивните архитектурни забележителности в проекта ще бъде сграда от 1903 година, изградена със съоръжения като Айфеловата кула, и която в момента се използва като стар склад на територията на пристанище Бургас. Занемарената и забравена сграда ще бъде съхранена и обновена и ще бъде включена като емблематична в проекта.

"Супер Бургас", който предвижда градът да се отвори към морето, може да стартира още през май 2011 година, каза кметът на общината Димитър Николов.