Бургаската топлофикация ще инсталира котел за работа с биомаса във вид на дървесен чипс. Ресурсът е значително по-евтин от природния газ. Така дружеството се надява да намали разходите си за синьо гориво, като едновременно с това подпомогне дървопреработвателите, които ще могат да спечелят от постоянното търсене на дървесен чипс.

 

Инвестицията в котелното съоръжение е 3 млн. лв. Оборудването е китайско и предстои да бъде доставено. То ще бъде включено в хибридна схема на работа, при която котелът на биомаса работи между 5 и 6 месеца в годината, основно през зимата. По този начин разходите на Топлофикация Бургас ще спаднат с 3%.

 

Изчисленията на мениджмънта са, че новият котел ще доведе до спад на потреблението на природен газ с 31%. Топлинната енергия, произвеждана от биомаса, ще достигне до 23.4% от общото количество.

Енергията, произвеждана чрез природен газ, ще намалее от 35.6% на 12.2%.

 

Освен за топлофикационното дружество, новото оборудване ще донесе положителни ефекти и за икономиката и околната среда в региона. На първо място биомасата е вид възобновяем енергиен източник, чието изгаряне е с нулеви емисии от парникови газове. Наред с това ще бъде подпомогнато производството на местните дърводобивни фирми, които ще имат пазар за произвеждания дървесен чипс.

 

В допълнение, пепелта, която се отделя след изгарянето на биомасата, ще бъде използвана за торене, като почвен подобрител или заместител на калиевия тор.