Слънцето се събужда. Миналата седмица то изпрати към земята най-силната магнитна буря от четири години насам и учените предупреждават, че трябва да се подготвим за нови интензивни изригвания. В най-лошия случай подобно бедствие може да струва на световната икономика 2 000 милиарда долара, съобщава FT.

По време на годишната среща на Американската асоциация за напредък на науката във Вашингтон, учени, отговарящи за слънчевите бури в САЩ, Великобритания и Швеция призоваха да се подготвим за такова бедствие.

При взрив на атомна бомба преносът на електрическа енергия бива нарушен в обширен периметър около епицентъра. Това се дължи на силното електромагнитното лъчение, което влияе върху движението на електроните и може да предизвика прекъсване на електрозахранването или свръх напрежение и токови удари.

 

Същият ефект, но много по-силен могат да имат слънчевите бури. Те започват дълбоко в недрата на звездата, където протичат термоядрени реакции. Тези ядрени взривове са милиони пъти по-силни, отколкото най-мощната атомна бомба създадена от човека. Като резултат от тях на повърхността на слънцето изригват гигантски облаци от супер-горещ газ, които изхвърлят към земята заредени частици. Тези частици достигат земната атмосфера 20-30 часа по-късно, предизвиквайки електромагнитен хаос.

 

Слънчевата буря от миналата седмица е може би най-голямата от 2007 г. насам, но е относително малка в исторически план.

Тя предизвика някои проблеми с радио комуникацията и смущения в гражданското въздухоплаване, тъй като авиокомпаниите трябваше да пренасочват полети далеч от полярните региони.

В историята обаче има примери за далеч
по-силни бури, които може да спрат комуникационните спътници в продължение на много часове - и дори да доведат до трайно увреждане на съставните им части. На земята, интензивните електромагнитни колебания могат да предизвикат срив на електрически мрежи, като например този, който остави на тъмно цял Квебек през 1989 година.

11-годишния цикъл на слънчевата активност е доста променлив и сегашният се развива с леко закъснение, като максимумът му се очаква през 2013 година.

Най-интензивната слънчева буря в историята, която разрушава голяма част от телеграфните мрежи в света, се случва през 1859 г., по-време на иначе слабо покачване на слънчевата активност. Подобна буря в днешно време би сринала глобалните електрически и телекомуникационни мрежи и би довела, според оценка на
NASA, до щети за над 2 трилиона долара.