Цената на петрола се повиши след достигнатия в петък шестседмичен минимум от $ 128.88, пише Bloomberg.

Днес цените се повишиха малко над $ 130 за барел, основно заради тропическата буря „Доли”. Метеорологичните служби дават 29% вероятност бурята да премине в ураган, след като навлезе в Мексиканския залив, където се добива близо 25% от петрола в Съединените щати.

Пазарите продължават да следят и събитията около ядрената програма в Иран. Държавният секретар на САЩ Кондълиза Райс заяви, че Иран не се е държал сериозно на преговорите за ядрената му програма, състояли се в събота в Женева, предаде БТА. Техеран ще бъде изправен пред нови санкции, ако не промени скоро поведението си, каза Райс. Иран има две седмици, за да отговори сериозно на международното предложение да спре обогатяването на уран, в противен случай ще бъде подложен на "наказателни мерки", предупреди американският държавен секретар.

 

В Женева, в събота, главният преговарящ на Техеран Саид Джалили се срещна с върховния представител на ЕС за сигурността Хавиер Солана и представителите на петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН (САЩ, Русия, Китай, Франция, Великобритания) плюс Германия. На преговорите САЩ бяха представени за първи път от високопоставен дипломат - заместник-държавния секретар Уилям Бърнс.

Допълнителен натиск върху цените на петрола оказва и слабият долар на валутните пазари.

 

На електронната борса в Ню Йорк лекият американски петрол се повиши до $ 130.80 за барел, а в Лондон нефтът сорт „брент” поскъпна до $ 130.66 за барел.

 

Организацията на страните износителки на петрол определи за днес цена на нефта от кошницата на организацията от $ 127.93, спрямо валидната за петък от 1.03 за барел.

 

Цената на златото също се повиши до $ 966 за тройунция заради слабото поевтиняване на щатския долар.