Изненадващо на фона на излезлите през нощта икономически новини от Австралия местният долар поскъпна спрямо повечето си конкуренти в началото на сесията. Според данните брутният вътрешен продукт на Австралия се е свил с най-силен темп за последните 20 години през първото тримесечие на 2011-та, след като страната беше засегната от тежки наводнения през януари. Именно в резултат от природните бедствия икономиката е загубила 1.2 процента спрямо последните три месеца на миналата година, като с най-голямо влияние върху понижението на БВП е спадът в износа с цели 8.7 процента.

Фактът, че действителните данни се разминаха съвсем слабо с предварителните очаквания обаче беше в основата на последвалото поскъпване на австралийския долар, след като пазарните участници забелязаха оптимизъм сред останалите компоненти на брутния вътрешен продукт. Потреблението от страна на домакинствата, което съставлява над половината от този показател, регистрира ръст с 0.6 процента, докато повишение наблюдавахме и при инвестициите и жилищното строителство. Тези данни са доказателство, че икономиката на Австралия все още се развива положително и единствено наводненията от началото на годината й попречиха да регистрира ново тримесечие с ръст. В подобен тон бяха и изказванията на финансовия министър на страната след обявяването на снощните данни, според когото местните компании продължават да инвестират със силни темпове, а отделно от това търсенето на местни стоки и суровини е достатъчно високо, за да предполага покачване на БВП още през второто тримесечие.

По сходен начин премина и търговията с друга валута от групата на т.нар. „стокови долари”. Решението на Канадската централна банка и последващите коментари от страна на нейните ръководители оказаха силна подкрепа за канадския долар, който поскъпна осезаемо спрямо повечето от основните си конкуренти. Самото решение за запазване на лихвите на ниво от 1 процент не беше изненада за трейдърите, но за сметка на това изказванията, че част от стимулите на монетарната институция могат да бъдат изтеглени в скоро време от икономиката дадоха повод на пазарните участници да отворят нови дълги позиции в местната валута.

Канада успя да се справи особено добре с кризата през 2008 и 2009 година, след като не само възстанови загубените през тези години работни места, но започна и да създава нови. Именно по-бързото й възстановяване, отколкото се очакваше, доведе до две увеличения на основния лихвен процент в страната през миналата година, вследствие от което канадският долар се доближи в непосредствена близост до щатския си съименник.

 

EUR/USD 

Open – 1.4281; High – 1.4423; Low – 1.4279; Close – 1.4395

 

Импулсът при евро/долар остава положителен, докато двойката се намира над 1.4256, като прекъсването на краткосрочния низходящ тренд след 1.4939 е в унисон с движението от началото на годината. Цели пред единната валута са върховете около 1.49, като междинни съпротиви са 1.4441 и 1.4588.

 

GBP/USD 

Open – 1.6473; High – 1.6546; Low – 1.6422; Close – 1.6445

 

Съпротивите пред паунда са разположени при 1.6546 и 1.6573, като след пробив на второто ниво ще се отвори път към 1.6745.

Краткосрочните подкрепи се намират при 1.6422 и 1.6402.

 

USD/JPY

Open – 80.92; High – 81.76; Low – 80.71; Close – 81.51

 

На фона на низходящият тренд на по-високите времеви рамки вчерашното движение може да се приеме просто като негова корекция, а вероятността за подновяване на спада остава по-голяма. Близките подкрепи са разположени при 80.71 и 80.16, следвани от 79.56.