Брутеният вътрешен продукт /БВП/ на Китай е нараснал повече от предварителните прогнози през третото тримесечие на годината. За Q3 ръстът на икономиката на страната е 8.9%. Данните подтвърждават предварителните прогнози за годишно повишение на БВП от 8%.

Според Анди Ротман, стратег към CLSA в Шанхай, описва резултатите като добри, но не достатъчно добри за да повлияят на финансовата политиката на Пекин. Въпреки това инвеститорите на континента смятат, че ще последват увеличения на лихвите и органичаване на стомулиращите икономиката програми. Тези притеснения оцветиха индексите на континента, като единствено водещият CSI 300 в Китай отчиташе лек ръст към 09:00 часа българско време.

През ноември миналата година правителството одобри пакет от стимули за бизнеса в страната на стойност $ 585 млрд. за изпълнението на "социално значими проекти".

Анализатори коментираха, че китайската икономика очевидно излиза от състоянието на спад. Властите в страната констатираха не веднъж, че взетите антикризисни мерки са били своевременни и ефективни. Reuters