Бъдещето на еврото е сигурно, въпреки дълговата криза, която е погълна част от еврозоната, заяви пред CNBC Евалд Новотни, един от управителите на Европейската централна банка (ЕЦБ).

"Еврото като такова изпълнява своята роля и не виждам някакви съмнения за съществуването и силното му бъдеще", заяви Новотни, който е председател на националната банка на Австрия. "Винаги съм много недоволен от политически изявления, в които се драматизира ситуацията, като се поставя под въпрос съществуването на еврото."

Според Новотни настоящата криза е "дългова", а не кризата на еврозоната, тоест не засяга фундаментите на единната валута.

Опасенията, че заразата от икономическите проблеми в Гърция и другите по-малки икономики може да достигне Италия, третата по големина икономика в еврозоната, предизвика сериозни сътресения на пазарите през миналата седмица.

Има спекулации, че Гърция, която се нуждае от нов спасителен финансов пакет от Европейската централна банка и Международния валутен фонд (МВФ), трябва да остави на единната валута и да се върнете към драхмата.

Новотни призна, че има "редица рискове", включени в новия план за Гърция, който изисква от страната да предприеме строги икономии и да продаде голяма част от държавните активи.

"Съвсем ясно е, че по никакъв начин не трябва да се стигне до фалит, защото той наистина ще има много тежки последици, особено по отношение на ЕЦБ, както и способността на ЕЦБ да приема гръцкия дълг като обезпечение", счита банкера. "ЕЦБ направи това, което трябваше да направи", добави той. "Сега опира до политиците, политическите лидери да постигнат резултати."

Според Новотни, Федералният резерв "все още е в кризисен режим", след като Бен Бернанке заяви пред пазарите, че няма планове за трети кръг на количествени улеснения, а в същото време не повиши лихвените нива.

По отношение на повишаването на лихвените нива в еврозоната, Новотни коментира: "Има много ясен приоритет да се поддържа ценовата стабилност. Това е нашият компас, ясната ни цел".

"Каквото и да правим, трябва да се разглежда в този контекст. Ние не сме в състояние, нито имаме желание да решаваме проблемите на отделни държави."