Бъдещето на новия контейнерен терминал на пристанище Варна ще стане ясно през август. Това заяви във Варна министърът на транспорта Александър Цветков.

През юли на посещение у нас се очаква мисия на Японската банка за международно сътрудничество, с чийто средства се планира изграждането на модерния контейнерен терминал, инфирмира министър Цветков. Изхождайки от случващото се с новия терминал за насипни товари в Бургас, който също бе изграден със заем от Японската банка и изплащането на който е затруднено, предстои обсъждането на новите икономически разчети предвид новите икономически условия в страната, посочи транспортният министър.

„Това е голям и много важен инфраструктурен проект, изграждането на който може да стане чрез заем. Предстои да бъде обсъдена икономическата съобразност на проекта с цел да се потвърди или отхвърли", добави транспортният министър. Той изрази надежда, че проектът ще бъде потвърден и ще се присъпи към реализация.

С ръководството на Японската банка е обсъждан вариантът със заема да бъде финансирано обновяване и разпиряване на жп линията Варна-Русе. Японците обаче са проявили резервираност за тази идея, разкри министърът. По думите на Цветков пари в бюджета за този проект няма, а по оперативните програми няма възможност за финансиране до 2013 г.

За продажба на Фериботния комплекс във Варна на този етап не може да се говори, категоричен бе транспортният министър. Той разкри, че договора за ремонта на двата пирса на комплекса, сключен от собственика на съоръжението БДЖ, е прекратен поради невъзможност на избраната фирма да изпълни задълженията си. До края на годината съоръжението ще бъде ремонтирано и прехвърлено за стопанисване или на Пристанище Варна, или на Пристанищна инфраструктура.

Министърът отхърли слуховете за напрежение в пристанище Варна, предвид подадената оставка на шефа на порта кап. Данаил Папазов. „Оставката е депозирана в министерството, но не е поискана от мен и поради това считам, че в колектива и работата на пристанището няма напрежение", коментира Цветков.