Уорън Бъфет се съгласи да купи фотоволтаична електроцентрала с мощност 550 мегавата в процес на строителство в Калифорния, информира Los Angeles Times. Сделката е лъч финансова светлина за притисната в ъгъла индустрия след скандалния фалит на известната компания Solyndra.

 

Една типична за Бъфет сделка – така анализатор коментира действията на прочутия инвеститор. Той си е харесал сектор, отчаяно нуждаещ се от капиталови инвестиции и неоправдано страдащ от загуба на инвеститорско доверие. В същото време, инвестицията на милиардера, който толкова рядко губи пари, ще накара и повече хора да погледнат сериозно на този бранш.

 

Сделката е осъществена в сряда от принадлежащата на Уорън Бъфет компания MidAmerican Energy, която придоби електроцентралата Topaz Solar Farm от фирмата First Solar. Платената цена не беше разкрита от компаниите, но запознати коментират сумата от 2 млрд. долара.

 

Първата стъпка на Бъфет в соларния сектор е много по-скромна от покупката на железниците BNSF за 34 млрд. долара през 2009 г. Но според експертите, тя ще доведе до големи промени в сектора.

 

Новата покупка на Бъфет е все още в процес на строителство. Тя ще създава електричество с помощта на тънкослойни фотоволтаици и ще осигурява енергийната консумация на 160 000 домакинства.

 

83% от енергията в САЩ се осигурява от фосилни горива, припомня Los Angeles Times. Соларната енергия дава само 1% от алтернативната енергия на Щатите. Ситуацията меко казано не се подобри след фалита през септември на калифорнийската компания Solyndra, която малко по-рано получи федерален заем от 535 млн. долара.

 

Въпреки това от 2009 г. насам соларната индустрия в САЩ отбеляза 67% ръст до 6 млрд. долара. Създават се много работни места – в този сектор сега в САЩ са заети 100 000 души, една четвърт от това число в Калифорния. През следващата година се очаква соларната индустрия да създаде 25 хил. нови работни места.


От колапса на Lehman не сме виждали нищо подобно на тази сделка, твърди експерт. „Не мисля, че това ще е единствената покупка. Те може би ще се случат след още една или две години, но най-вероятно ще се създадат повече мощности и след това ще се види каква ефективност може да се постигне от мащаба“.


Соларната ферма „Топаз“ в момента се строи върху площ от 3500 акра /около 14 кв.км./ и за срока на строителството й по нея ще работят 400 души. Очаква се проектът да завърши до 2015 г., но първите количества електричество ще бъдат произведени още през 2012 г., като вече е сключен 25 – годишен договор за изкупуването им с доставчика Pacific Gas & Electric Co.

 

Според MidAmerican, наличието на такъв договор за изкупуване на енергия по сравнително високи цени е това, което ги е привлякло най-силно към проекта. Хората на Бъфет също така посочват, че соларната технология тепърва има да доказва, че може да се финансира от капиталовите пазари, а не с федерални субсидии, но според тях тя има този потенциал. „Технологията е доказана и може да се приложи на ниво комунални доставки“.

 

До края на 2012 г. компанията MidAmerican планира да включи в своето портфолио и мощности за вятърна енергия в размер на 3300 мегавата. В бъдеще ще се оглежда и за други сделки във ВЕИ сектора.

Коментарите продължават, че Бъфет сякаш ще счупи лошата магия след фалита на Solyndra. Фалиралата компания имаше едва 0.277% от глобалния соларен капацитет. „Във всяка технология някои компании се справят, а някои не. Но ако искате соларната технология да продължи да се подобрява, трябва да има повече инвестиции“.