* Допълнена информация

Искам да направя програма за дългосрочното развитие на страната, за преодоляване на кризата и съживяването на икономиката. Това каза посоченият от премиера за трети вицепрезидент Илиян Михов в „Седмицата” по Дарик.

Ако един ден България стане толкова богата, колкото Сингапур - ще сме изпълнили целта си. Това е много трудна задача, но защо не, допълни той.

След 20-30 години България би могла да бъде място, където се развиват високи технологии, където има научни изследвания, които водят до иновации и по-висока производителност, прогнозира още новият вицепремиер в кабинета Борисов.

Ето какво още каза Михов:

„Това, което е важно да се разбере, е че за да тръгне една държава да се развива по-бързо, трябва да  се знае, че една държава е богата, когато производителността е висока. От там нататък въпросът е какво е това висока производителност и как вдигаме производителността. Отговорът е, че хората в крайна сметка, фирмите и бизнесът по света са по-производителни, ако организацията на производство е по-ефективна. Това означава, че трябва да се махнат пречките за създаване на бизнес, да се подпомогне предприемачеството и да се помогне на държавата хората сами да искат да направят нещо, което ще направи страната по-богата. Виждам, в България понякога се води дебат, че бизнесът е лош и всички в бизнеса са корумпирани. Има една проста истина - ако няма бизнес, ако няма производство, ако няма фабрики, фирми ние тогава трябва да се върнем в първобитно общинския строй, в който всеки си копае градинката и ходи на лов сам, тоест трябва да се организира производството и тази организация колкото е по-добра, толкова хората произвеждат повече и са по-производителни и държавата е по-богата.

Според проф. Илиян Михов, ако тази година страната ни излезе от кризата, до две-три-четири години България може да влезе в еврозоната:

„Еврото трябва да се въведе, като минем през нормалните стъпки. Няма нужда сега да прибързваме, защото е по-добре да минем през цялата процедура, която е установена от Европейския съюз, от Централната банка", обясни Михов.

Идеите на противниците за влизане в рамките на половин година в „чакалнята за еврото" са, че сега е по-добре да имаме висок бюджетен дефицит, държавата да дава повече пари за различни дейности и така тези пари да стигат до бизнеса и да се справим по-лесно с кризата, българската икономика да е по-дълго конкурентноспособна - не трябва да се прави свръх усилие в името на еврото, това е грешка, така ли е?

Според мен бюджетният дефицит е нещо, което трябва човек много внимателно да го обсъжда в следния смисъл - аз не казвам, че бюджетният аванс трябва да бъде на нула, но същевременно е много трудно, когато бюджетният дефицит отиде към три-четири-пет процента да се подпомага държавата и тогава изведнъж да тръгнем да го обръщаме. Това веднъж като го изпуснем, според мен гърция е много добър пример за това, много трудно се връща котката обратно в торбата. Затова човек трябва да внимава точно какъв ще бъде бюджетният дефицит - дали ще бъде нула или както г-н Борисов каза вчера процент, или може би ще бъде до три процента е нещо, което ще се обсъжда. Според мен влизането на еврото, ако влезем дори в „чакалнята на еврото", това не означава, че бюджетният дефицит трябва да бъде до три процента.

Новият вицепремиер в правителството ще може да изпълнява задълженията си най-рано след месец и половина-два, каза още Михов пред Дарик.