Швейцария е начело на класацията на организацията "Световен икономически форум" по показатели, обединени в "Глобалният индекс за конкурентоспособност". България пак е на 54-то място, пише БГНЕС.

Швейцария продължава да води класацията за най-конкурентоспособна икономика в света, откакто измести САЩ през 2009-2010 година от първото място заради финансовата криза от 2007-2010 г. След нея са Сингапур и САЩ. Следват Германия, Холандия, Япония.

Индексът показва възможностите на страните да осигурят просперитет за своите граждани.

Първият годишен доклад на СИФ е направен през 1979 година, и оттогава ежегодно обхваща все повече икономики. За периода 2009-2010 той разглежда състоянието в 133 икономики.

Докладът "прави оценка на способността на страните да предоставят високи нива на просперитет за своите граждани. Това се определя от продуктивността на дадена страна да използва наличните ресурси. Следователно "Глобалният индекс за конкурентоспособност измерва структурата от институциите, политиките и факторите, които определят устойчивите тенденции и средносрочни нива за икономически просперитет".

Според доклада "Най-големият стълб на конкурентоспособността са технологичните иновации само, чрез които в дългосрочен план може да се измени стандартът на живот. Това изисква среда, която благоприятства иновационните дейности, подкрепени както от публичния, така и от частния сектор.

През тази година България в обобщената класация е отново на 54 място, но този път непосредствено след Румъния, която ни изпревари, в сравнение с 59-тото си място м.г. , и пред Индия.

Миналата година съседи ни бяха Русия и Бурунди. Сега Русия е "избягала" напред - на 45-та позиция.

Световният икономически форум (World Economic Forum, WEF) е международна неправителствена организация със седалище в Женева, Швейцария.