Географското положение на България е много добро от гледна точка на търговията и икономиката, тъй като страната ни стои на пътя на потоците от стоки, услуги и капитали между Азия и Европа. Но българската държава винаги се е проваляла в това да се възползва от този факт. Например страната ни е зависима напълно от руските доставки на енергийни суровини, нищо, че находищата на нефт и газ в Близкия изток, Иран и Каспийско море се намират географски по-близо. На практика икономически и политически България винаги става жертва на глобалните сблъсъци на интереси, вместо да се възползва от тях.

В момента наблюдаваме такъв сблъсък на територията на Сирия и Ирак, където групировката Ислямска държава се опитва да възроди средновековния ислям в най-жестоката му и агресивна форма.

И е много вероятно България да има проблем с това. Неслучайно Турция отказва да се включи във войната с джихадистите, хиляди от които са нейни граждани. Почти сигурно е, че Ислямска държава има поддръжници и на българска територия, тъй като в страната ни живеят над 1 милион мюсюлмани, и голяма част от тях имат по-нисък стандарт на живот от този на християнското население.

В Родопите насилието на религиозна основа се случва инцидентно от създаването на българската държава насам, но в момента постепенно се засилва с навлизането на ортодоксалното течение на сунитския ислям, който по принцип се счита за по-толерантен, но не и във формата му, изповядвана от Ислямска държава.

Алевитите в Турция, застъпващи светските устои на държавата, са подложени на огромен натиск от режима на Реджеп Таип Ердоган, който с нарастването на властта си, след десетилетие на управление, насочено преди всичко към икономически просперитет, сега се опитва да промени основата на турската държавност. Ортодоксалният ислям настъпва в Турция, а оттам и в България.

Той вече беше изпитан във войната в Косово в края на миналия век. Според сръбските медии властите в Белград имат списък от поне 20 албански националисти, обучени от Ислямска държава за шахиди - мъченици, готови на самоубийствени атентати в името на пророка.

В същото време стотици хиляди бежанци от зоната на конфликта в Близкия изток бягат към Европа. Те минават през Турция и пристанищата на Гърция, за да стигнат до границите на Европейския съюз, една от които е и българската. Голяма част от тези хора нямат документи. Повечето от тях са жертви на войната. В обратна посока, към Турция се движат стотици ортодоксални мюсюлмани от Западна Европа, повечето от които минават през България, с цел да се бият в редиците на Ислямска държава.

Ударите на САЩ и техните съюзници променят напълно ситуацията в региона. Когато побеждаваха, джихадистите съсредоточаваха насилието в зоната на конфликта, тъй като то е част от тяхната стратегия за водене на война. Умните бомби и ракетите на съюзниците, както и доставките на модерно оръжие за противниците на Ислямска държава ще променят това.

Когато започнат да губят джихадистите ще се опитат да изнесат войната на територията на враговете си – САЩ, арабските държави в коалицията, но най-вече Европейския съюз. Независимо, че България не е част от тази коалиция и не участва в ударите срещу Ислямска държава, трябва да е ясно, че страната ни се намира на първа линия в конфликта и можем само да се надяваме, че както и досега лидерите на българските мюсюлмани ще успяват да удържат далеч вълната на насилието.