Aко британците си мислят, че имат енергийни проблеми, да погледнат към България, пише Electric.co.uk. Десетки хиляди хора протестираха в градовете на страната. А проблемите просто продължават да се влошават.

 

Гневът срещу енергийните монополи доведе до ставката на правителството на Бойко Борисов. Сега в България ще има предсрочните избори.

 

Правителството на Борисов се опита да сложи край на ужасното финансово състояние на България. От встъпването си в длъжност през 2009 г., той успя най-накрая да даде малко стабилност на страната. Но направи това чрез затягане на кесията, като ограничи икономическия растеж и разбира се, безработицата.

 

Българите са бедни и трудно плащат сметките си за енергия. Това, което доведе до оставката на Борисов беше рязкото увеличаване на сметките за ток, които в много случаи надхвърлиха средната работна заплата за страната.


Как може електроенергията да е толкова скъпа? Това е резултат от факта, че енергийните компании в България реално имат правата за доставяне на ток за определени области. Те закупиха тези права през 2004 г. И оттогава са регионални монополисти без конкуренция.

 

Те са в състояние да повишават цените както намерят за добре, защото няма други дружества, които да осъществяват доставки за техния регион.

 

Така се стигна до ситуацията, че десетки хиляди хора излязоха по улиците на България, с лозунги като "Долу монополите" и "Борбата за достоен живот".

 

Хората заявяват, че за четири години правителството не е променило нищо. Като е позволило на енергийните компании да правят каквото си искат.