България ще настоява в преговорите с Русия за доставка на газ да продава на трети страни неизразходваното синьо гориво. Това заяви в парламентарните кулоари министърът на икономиката Трайчо Трайков. Договорите с "Газпром" изтичат в края на следващата година и затова София и Москва са в процес на предоговаряне на доставките.

Руските медии написаха, че България обмисля след изтичане на договора да намали в пъти количеството газ, което купува от Русия - от сегашните 2 млрд. куб. м до 500 млн.. куб. м. "Никога не съм казвал, че ще преговаряме за по-ниски количества", заяви министър Трайков.

Според министър Трайков на публикации във руски, американски или каквито и да е вестници трябва да отговарят публикации в български вестници, а не министърът да отговаря на измислените тези в чужди медии.

Трайков допълни, че никога не е казвал, че ще преговаря за по-ниски количества, защото по думите му може и при вноса на големи количества те да се продават на други пазари. „Може да ги реекспортираме. Това е една нова клауза, която се надяваме и ще държим да влезе в новите договори. Така че няма как да съм казал такова нещо, защото не го вярвам", категоричен е министърът.

Това, което той смята, че трябва да се направи, е да разнообразим източниците си на газ – там, където е възможно от местен добив, там, където е възможно от други източници, освен традиционния.

„Ние ще купуваме този газ, който е най-евтин. Ако руският газ е най-евтин в бъдеще – по-евтин е от местния добив, по-евтин от азербайджанския, тогава ще купуваме руски. Само че сравнение на цени може да има, когато има различни предложения, които да се сравняват", каза министърът.

В електронното си издание вчера "Комерсант" твърдеше, че България планира рязко да намали покупките на руски газ. Днес газовият гигант Газпром категорично отрече тази информация.