България е отправила покана към актьора Жерар Депардийо и милиардера Бернар Арно да станат български граждани, пише Daily Mail. Двамата станаха известни с това, че се опитват да напуснат Франция заради високите данъци за богатите, които бяха въведени там.

 

В иронично писмо, изпратено от Центъра за демографска политика, филмовата звезда и най-богатия французин са поканени да погледнат към страната от Източна Европа, която страда от масирана емиграция и бедност. Писмото е подписано от директора на центъра Искрен Веселинов, който рекламира България като изключително красива страна, обитавана от умни, работливи и добродушни хора.

 

"Природата и въздухът са чисти, защото нямаме никаква индустрия", пише в писмото на Центъра за демографска политика. В него иронично се подхвърля за чалга музиката, магистралите, метрото, ромите и алкохолните напитки с произход цеховете на "Цар Киро". В писмото до френските богаташи се споменават и двата милиона българи, които са емигрирали до сега, както и очакванията, че до 2050 година населението на страната ще е на критичните пет милиона жители.

 

Копия от саркастичното писмо са изпратени до президента на България Росен Плевнелиев, премиер - министъра Бойко Борисов и председателя на парламента Цецка Цачева.

 

64-годишният Депардийо и 63-годишният Арно са сред най-богатите французи, които публично демонстрираха несъгласието си с новата политика на Франция да облага със 75% данък всички доходи над 1 млн. евро. През този месец друг богаташ - Ален Афльо, който притежава състояние, оценявано на 190 млн. паунда, обяви, че се премества в Лондон по бизнес причини.

 

Заради данъчните промени, брокери предупреждават, че силно може да пострада пазара на луксозни имоти в Париж.