България заема 44-то място от 178 страни по условия за отглеждане на деца и живот на майките. показва последното годишно изследване на неправителствената организация „Save the Children”. Финландия е страната, където майките имат най-висок статус, а в Сомалия той е най - нисък.

„Save the Children” започва да съставя годишния индекс от 2000г. в него са включени показатели групирани в следните категории: майчино здраве, детско благополучие, образователен статус, икономически статус и политически статус.

От страните в Европейския съюз, България изпреварва само Словакия (45-та позиция) и Унгария (55-та позиция). Рискът от майчина смърт у нас е 1/5 900, а смъртността сред децата до 5-годишна възраст 12,1/1000. 

Над 14 години прекарват средно българчетата в образователната система. Брутният национален доход на глава от населението е 6 840 долара годишно. Почти четвърт от позициите в правителството са заемани от жени.

Финландия оглавява класацията с 1/12 200 риск от смърт на майката; 2,9/1000 смъртност при живородени деца до 5-годишна възраст; средно 17 години в присъствие на децата в образователната система; 46 490 долара брутен национален доход на глава от населението и 42,5% министерски позиции, заемани от жени.

Десетката попълват Норвегия, Швеция, Исландия, Нидерландия, Дания, Испания, Германия, Австралия и Белгия.

С най-лоши условия за майките е Сомалия, където основните рискове са свързани с военните действия и природните бедствия през изминалата година. Рискът от смърт на майката там е над 6%, а на всеки 1000 деца до 5-годишна възраст, загиват 147. Децата прекарват едва 2,4 години в училище. Брутният национален доход на глава от населението е само 120 долара, а 14% от позициите в правителството са заети от жени.

Прави впечатление пропадането на САЩ в изследването. Преди 15 години страната е била в топ 5, докато в последното издание заема 31-ва позиция, изпреварена от страни като Беларус, Литва и Естония. Основна причина са природните бедствия, разкрили слабости в реакцията на властите и представляващи сериозен риск за майките и децата.