В Гърция е най-тежка кризата в момента. Румъния навлиза в сериозна криза. Европейските страни, които направиха актуализация на бюджетите си, направиха големи спестявания. Българското правителство на практика увеличава разходите в бюджета. Това каза пред БНТ лидерът на СДС и съпредседател на Синята коалиция Мартин Димитров.

Страни като Англия, Германия, сериозно намалиха разходната част в бюджета. А българското правителството иска да раздава повече пари, това е основният проблем, допълни Димитров. Нашата съдба отива към лошия сценарий на Гърция и Румъния и трябва да се направят сериозни анализи, например да не се дават 116 млн. лв. на тютюнопроизводителите, категоричен бе Димитров.

Защо да изберем едни, на които да дадем, а на останалите няма да даваме, попита Димитров. Не мога да разбера защо партията ГЕРБ сега ще дава на тютюнопроизводителите 116 милиона лв. 

Според него място за огромни спестявания има. Като изключим здравеопазването, където трябва да се дадат малко повече пари, отвсякъде другаде трябва да се спести – хеликоптери, тютюнопроизводителите, НКЖИ – трябва да се спести, допълни Димитров.

България наближава ръба на пропастта, каза още Мартин Димитров. Има ли смисъл да имаме общини, които не могат да се издържат, а тези общини са десетки. Окрупняването на общините е много важна антикризисна мярка, каза още Димитров.