Виенският институт за международни икономически изследвания, който е престижен мозъчен тръст, обяви, че България няма да излезе от кризата през есента, а правителството няма антикризисни мерки.

В интервю за Дарик експертът от организацията Габор Хуня съобщи подробности за годишния доклад на института и добави, че България не трябва да се стреми да влиза на всяка цена в еврозоната.

Тази сутрин бившият финансов министър Пламен Орешарски пък прогнозира, че есента ще е тежка за страната. Ето как Хуня отговори на въпроса дали подкрепя прогнозата на правителството, че България ще излезе от кризата през есента:

Вижте, винаги е въпрос на това какво имате предвид “излизане от кризата”. Ако имате предвид просто това, че през четвъртото тримесечие на годината растежът на БВП ще бъде положителен - да, това е много възможно. Защото базата на последното тримесечие на миналата година вече беше много ниска и ако нещата продължават така тази година, ще има леко възстановяване. Но основното е, че каквото и възстановяване да предстои, то означава, че България ще има икономически растеж следващата година 1-2%, което - бих казал - е много малко. Тази криза има продължителен ефект. Не става изведнъж страната да се възстанови и да дойде на предишните си икономически показатели. Нито една от страните в доклада няма да се върне към предишните си показатели в близките няколко години, категоричен бе Габор Хуня.