Българските домакинства са достигнали тавана на възможностите си по отношение на покриването на енергийните си разходи. Това е заплаха за енергийната сигурност на страната, коментира директорът „Икономическа програма” в Центъра за изследване на демокрацията Руслан Стефанов.

Той обясни, че енергийната бедност възпрепятства българските граждани и бизнес да разнообразяват източниците си на енергия, съобщава Агенция „Фокус”.

Проблем са и постоянните промени на цените на енергията, допълни Стефанов. Българската икономика на практика не може да реагира на ценови шокове и не е в състояние да ги избягва.

Това, което се забелязва, е, че в мига, в който се повиши, например, цената на петрола или на газа, българската икономика не може по никакъв начин да премине на други източници на енергия или на алтернативни доставчици.

Невъзможна е и употребата на различни енергийни ресурси. Това означава само едно – ние не можем да контролираме цените.

Всъщност в момента разбираме по трудния начин, че все по малко можем да контролираме цената на електроенергията, каза експертът.

Въпреки политическите опити да се контролира цената на тока, ценовите листи зависят все повече от ЕС – от либерализацията на европейския пазар и от цените на квотите, които също се определят на европейско равнище.