България отново произвежда компютри. Въпреки че лаптопите "Правец" се правят с части на тайванска компания, сглобяването им се извършва в нашата страна.

Новите устройства вече се предлагат онлайн за продажба от "Правец Компютри" ООД. Собственик на марката и управител на фирмата е инженер Бойко Вучев.

Дизайнът на новия ултрабук също е тайвански, като се отличава с максимална чистота на линиите. Засега на пазара се предлага серията "Правец 64М", като 100 пилотни бройки ще бъдат предложени за продажба в SofiaRing Mall в началото на януари 2015 г.

Цените на българските компютри се движат от 1094 лв. до 2337 лв. в зависимост от различните екстри. Лаптопите са снабдени с SSD памет и работят със собствена операционна система "Правец" с отворен код, базирана на Linux.

Основният модел разполага с процесор Intel Core i3-4030U. Екранът е 14 инчов, като лаптопът използва вградената видео карта на процесора - HD 4400, което може да се определи като най-големия минус на цялата серия.

Правец 64М работи с 4 клетъчна литиево-йонна батерия 2.95AH/44.6WH с елементи на Samsung и около 7 часа непрекъсната работа на ултрабука при минимално натоварване, според производителя.

Ултрабукът тежи 1.8 кг. напълно оборудван. Капакът му е алуминиев, дисковата памет е SSD /Solid-State Drive/, дебелината му е под 2 сантиметра. Като има възможност за добавяне на стандартен диск HDD 5400 RPM.

Правец 64М се предлага с 4 години гаранция. Тази гаранция е валидна при посещение за профилактика два пъти в годината в сервиза на "Правец Компютри".

Като цяло серията е насочена по-скоро към бизнес клас потребителите, като цените на които се предлагат българските компютри са конкурентни на тези на останалите устройства от този клас на пазара.