В България има повече от 60 000 автомобили, които се движат на природен газ, а метанстанциите са 76. По тези показатели страната ни се нарежда на 5-то място в Европа, стана ясно на международната конференция „Синьо гориво за синьо небе”, която се проведе на 25 ноември в София. Все още 99.6% от превозните средства на газ в България са леки автомобили и само 0.4% са камионите и автобусите.

Превозните средства на природен газ в Германия в момента са 81 000. Но те зареждат от над 800 метанстанции, заяви д-р Мариус Аделт от Е.ОН Рургаз, Германия. Колегата му Фридхелм Ваннагат представи на форума проекта „Синьо гориво”, чиято цел е да осигури устойчив растеж на приложението на екологичния и икономичен природния газ в транспорта на страните от Европейския съюз.

Неотдавна у нас беше създадена работна група от представители от България, Русия и Германия, под името "Синьо гориво", припомнят от Овергаз. Експертите й работят върху европейски план за развитието на международни трасета за автомобили на природен газ. И през България, както в Европа, ще бъдат маркирани така наречените „сини коридори”, които включват основните пътни артерии, по протежението на които можете да зареждате с метан на всеки 200-250 километра.