България и Македония са сред страните, които са подобрили системите си за плащане на данъци и такси, докато Румъния е рай на бюрокрацията, съобщава румънският информационен сайт "Зиаре", като цитира данните от проучване на одиторската компания ПрайсУотърхаусКупърс.

Изследването е посветено на времето, което се налага на гражданите на различни държави да прекарат по гишета в стремежа да си платят данъците и за лекотата, с която може да се осъществи плащането на данъци и такси. В него са обхванати 183 държави, пише БТА.

Румъния е рай на бюрокрацията, посочва сайтът и допълва, че Румъния се нарежда на 153-то място в класацията. На всеки румънец му се налага да изгуби 222 часа на година, за да си плати данъците, а тенденцията е към увеличаване на бюрокрацията, тъй като през 2009 г. за същата цел румънските граждани са имали нужда от 202 часа, а през 2006 г. - 190 часа.

Страната, която е постигнала най-голям напредък в премахването на бюрокрацията, е Тунис, където е приложена електронна система за плащане на данъка върху печалбата и на ДДС, и повечето фирми използват този начин на плащане, отбелязва румънският сайт, като се позовава на проучването на ПрайсУотърхаусКупърс.