* допълнен вариант

Отпадане на посредниците и по-високи транзитни такси при доставката на руски природен газ е поискала България на днешната изненадваща среща в София на премиера Бойко Борисов с шефа на руския газов гигант Газпром Алексей Милер. Това съобщи след края на срещата енергийният министър Трайчо Трайков. По думите му ръководството на Газпром е проявило разбиране към исканията на България. Трайков съобщи още, че Москва е предложила да отпусне заем от 2 милиарда евро за продължаване на дейностите по проекта АЕЦ Белене в следващите две години.

На срещата с управителя на Газпром Алексей Милер е обсъдено започването на преговори за сключване на новите газови договори между България и Русия и отпадането на посредниците от тях, каза Трайков. Със сигурност господин Милер прояви разбиране по повод на нашето искане по този въпрос. Когато говорим за досегашния транзит, трябва да кажем какво става с транзитните такси, които са толкова ниски за България. Преговорите трябва да започнат следващия месец, каза министърът.

По думите на Трайков транзитните такси за България трябва да се увеличат двойно спрямо сегашното им ниво. На днешната среща в София Русия е обвързала повишаването на транзитните такси от преноса на газ с участието на България в проекта за руско-италианската газова тръба Южен поток. Министър Трайков каза, че до няколко месеца ще стартира предпроектното проучване за газопровода. Когато говорим за Южен поток, това е проект, който е добър за България, добър и за Русия. Той е малко скъпичък, но хубавото е, че като мине през Черно море, колкото и това да е по-скъпо, след това Черно море не ти иска транзитни такси, коментира енергийният министър.

По-рано днес министър-председателят Бойко Борисов се срещна с председателя на Управителния съвет на Газпром Алексей Милер. Двамата са обсъдили реализацията на проекта Южен поток и новите договори за доставка на природен газ, които предстои да бъдат подписани между двете страни. В разговора е участвал и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, съобщиха от правителствената информационна служба без повече подробности.

Премиерът е поставил въпроса съществуващият транзит на газ за България да бъде разглеждан в контекста на проекта Южен поток по начин, по който страната ни да не бъде ощетена.

В края на миналата година министър Трайков съобщи, че от страна на Газпром на България ще бъдат направени нови изгодни предложения и ще бъде постигнато споразумение, което да направи процесът на доставките прозрачен.

Междувременно дъщерното на газовия гигант дружество - Газпром маркетинг и трейдинг лимитид - поиска от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране 20-годишен лиценз за търговия с ток в България. Намерението им е в началото да търгуват с 50 млн. мегаватчаса електроенергия, а на по-късен етап тези количества да се увеличат до 350 млн. мегаватчаса на година. Компанията е регистриран във Великобритания и е 100 процента собственост на руския концерн.