България е на път да се превърне в полигон за обучение на либийската армия. Между 5 хил. и 8 хил. военни може да пристигнат през следващите години, ако правителството приеме предложението за САЩ за съвместно обучение на либийските военнослужещи у нас. За предложението съобщи вчера министърът на отбраната Ангел Найденов., цитиран от "Сега".

Засега не е ясно каква ще е ползата за българската страна, освен наема, който ще получи за военната техника. Само тази година в България са проведени девет учения с участие на щатски военни. Последното - "Хвърлена ръкавица", започна преди дни. По думите на министъра непреките ползи за страната ни от ползването на трите българо-американски бази през 2010 г. са били над 4 млн. долара, за 2011 - близо 6 млн., а за 2012 г. - 12 млн.

Според Найденов през юли американското правителството е поискало от България да се "използват по-активно" съвместните военни бази "Ново село", "Безмер" и "Граф Игнатиево". Това ще стане именно чрез обучението на либийците. "Това към този момент е двустранно предложение, но е предложение, което се обсъжда и в рамките на НАТО и може да се очаква, че ще бъде част от мисията на НАТО за следвоенното възстановяване на Либия и подготовка и обучение на части от либийските сили за сигурност", обясни Ангел Найденов. 

Той уточни, че не става дума за подготовка на полицейски служители и части, а за военнослужещи. Засега информацията е, че в България може да се подготвят от 5 хил. до 8 хил. военни в рамките на тригодишни ротации с численост между 150 и 200 човека за период между 5 и 8 г.  

Обучението ще се прави от американски и български инструктори. Либийската страна ще използва нашата военна техника, за което ще си плаща.