Няма опасност България да не получи договореното до момента финансиране от еврофондовете. Така министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев отговори на въпрос ще стане ли изборът на нов президент на Франция причина за редуциране на средствата, които трябва да получат страните от Евросъюза.

Дончев заяви, че не се притеснява от такава възможност, понеже тези пари вече са договорени, а към България по никакъв начин не могат да бъдат отправени каквито и да било упреци, че изразходва европейско финансиране не по правилния начин. Той смята, че „по отношение на ефективната дисциплина при изразходване на средствата, нашата страна е на водещи позиции".

„Имаше представители от Европарламента, комисията по бюджетен контрол, които категорично заявиха, че по-скоро българските контролни институции трябва да предават опита си на другите държави членки, отколкото ние да се учим от тях. Резултатите са налице, ако гледате процента грешки, процента нередности, България има изключително ефективна работеща система. Това е силен контрааргумент на каквито и да било коментари по отношение на България и непълно изплащане на бюджета. Лично аз не смятам, че има подобна възможност", каза Дончев.

Министърът отбеляза, че в Евросъюза има индикатор, по който се изчисляват грешките при усвояване на отпусканите средства и според него показателят на България е 0.2%.