Цялата магистрала „Марица” ще бъде пусната през тази година. Това каза председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура” инж. Стефан Чайков на пресконференция, предаде Агенция „Фокус”. 

„На Лот 1 е констатирано известно забавяне. Изпълнителят подготвя актуализирана работна програма, с която да представи начина, по който забавянето ще бъде наваксано. По отношение на Лот 2 има внесено искане от страна на изпълнителя за удължаване на срока, който беше 16 февруари. По ред причини, които не са по вина на изпълнителя, се налага удължаване на срока”, коментира Чайков. 

„Основните причини са пропуснати инженерни мрежи в инвестиционния проект – два високоволтови далекопровода, два газопровода и пет кабела при пътен възел Димитровград, собственост на различни оператори. Тъй като процедурите не са завършени, трасето в обхвата на тези мрежи не е освободено за строителство и това не дава възможност на строителя да завърши в срок”, обясни Чайков. 

„Възникна и един проблем с язовир до село Крепост, който поради проблеми в изпускателното съоръжение, оводнява земното тяло на магистралата. Наложи се да се предприемат допълнителни мерки за отвеждането на водата извън трасето”, заяви инж. Стефан Чайков.