България вече заема 22-ро място сред 28-те държави по усвояване на европейските фондове от стария програмен период. Това показва актуализираната информация в сайта на Генерална дирекция "Регионална политика" на Европейската комисия, предаде БГНЕС.

Досега страната ни беше на 24-то място. Комисията отчита, че 8 месеца преди края на програмния период България е усвоила 74.7% от еврофондовете. Макар и с малко, България изпреварва Испания. Зад нас са още Чехия, Италия, Румъния, Словакия и Хърватия. На първите три места по усвояемост са Естония с 94.9%, Португалия - с 93.8%, и Литва - с 93.7%.

Напредъкът ни през последните месеци обаче не е достатъчен, за да може страната да се възползва в максимална степен от европейската солидарност. В четвъртък стана ясно, че България иска от ЕК удължаване на срока за плащания по проектите по изтичащата Програма за развитие на селските райони с половин година до средата на 2016 г. Ако това не се случи, България рискува да загуби само по селската програма около половин милиард лева.

Сериозен риск от загуби има и по програма "Околна среда", по която се изграждат депа за битови отпадъци и ВиК инфраструктурата в много общини. Оказа се, че Европейската комисия не е възстановявала средства по проекти в програмата от четири месеца. Риск от загуби има и по програмите "Транспорт" и "Регионално развитие", ако до края на годината не се изградят започнатите жп и пътни проекти.

Рисковете са заради сериозното изоставане при изпълнението на строителните дейности. До края на април управляващите звена на всички оперативни програми трябва да представят отчет за рисковите проекти и прогнозни данни за очаквания процент, който няма да може да бъде усвоен с края на програмния период. 

Така ще стане ясно колко от 5-те милиарда лева, които биха могли да се разплатят до края на 2015 г., реално ще влязат в българската икономика и колко ще трябва да бъдат върнати в бюджета на ЕС.