На практика ключовият за бъдещето на всяка икономика по света сектор не съществува в България. Това е още по тревожно в контекста на пълната зависимост на страната от вноса на руски енергийни ресурси, който изважда от платежния баланс сума еквивалента на повече от 11-12% от брутния вътрешен продукт всяка година.

Данните от одита на Сметната палата за изпълнение на целите на Европейския съюз за производство и използване на биогорива за периода от 01.01.2008 г. до 31.12.2012 г. показва, че липсва какъвто и да е напредък.

Основните изводи на одита са, че България разполага с необходимите площи за производството на суровини за биогорива, но Mинистерството на земеделието и храните не наблюдава производството на енергийни култури и не проследява каква част от тях се влагат за производство на биогорива у нас, в т.ч. и отпадъците от горската промишленост, листна маса и отпадъци от животински торове и други ресурси.

Причината е, че след прекратяване на Схемата за подпомагане на земеделските производители на енергийни култури от 2010 г. не се насърчава производството на енергийни култури - суровини за биогорива, и министерството вече не е орган по управление на процеса за производство и потребление на биогорива.

Забавено е приемането на законови критерии за устойчивост на биогоривата до януари 2013 г. и това оказва негативно влияние за изпълнение на националните цели. Междинните цели за 2010 г. и 2011 г. не са постигнати. Националната цел за 2010 г. не е постигната.

Ключовото предимство на биогоривата от следващо поколение е свързано с по-осезаемия екологичен ефект при по-ниска цена.

В Националния план за действие за енергията от възобновяеми източници 2010 г. - 2020 г. и Втория национален план за изменение на климата не са включени мерки за развитие на научно-техническия потенциал.

Това не създава стимули за тестване и въвеждане на нови технологии за производство на биогорива от следващо поколение и се разчита единствено на биогорива от първо поколение и внос от други страни.

С Директива 2009/28/ЕО Европейската комисия призовава държавите членки "да посветят значителни по своя размер финансови средства" за развитие на технологии за възобновяеми енергийни източници и позволява потребените биогорива от следващо поколение да се отчитат в двоен размер към задължителните национални цели. Това предимство е пренесено в българското законодателство, но на практика държавата не се възползва от него поради липсата на производство и употреба на такива горива в страната.