България ще изгражда междусистемна газова връзка със Сърбия, съобщи заместник – енергийният министър Мая Христова по време на Българския икономически форум, на който Дарик е медиен партньор. Трасето на тръбата ще минава през Дупница до сръбския град Ниш. Има възможност тази газова връзка да заработи след 2 години и половина. 

„Възможността за изграждане на нова газова връзка със Сърбия стартира в момента. За целта ние ще чакаме да бъдат отпуснати средства от Европейската комисия по ОП „Регионално развитие”. Разговорите започнаха миналата седмица, тепърва ще трябва да се уточняват детайли по изграждането на това трасе”, каза Христова. Тя допълни, че е имало е такова намерение преди четири години, но то е било еднопосочно, тоест за осъществяване и доставка на газ само от България за Сърбия. „В момента ние искаме да направим тази връзка двустранна, тоест да можем да получаваме газ и в обратната посока към България”, допълни зам.-министърът.

„Ние поемаме ангажимента за изграждането на това трасе до границата. Европейската комисия е дала добри индикации, че те съответно ще подкрепят изграждането на другия участък, който е от границата до Ниш, тъй като той остава въпросителна, така че се надяваме процесът да върви добре”, каза Мая Христова.

На въпрос колко пари ще са необходими тя отговори: „По ОП „Регионално развитие” ще бъдат предоставени по-скоро 60 млн. евро, говоря за нашата държава, а самата стойност на проекта тепърва ще се доизчислява”.

заместник – министър Христова обясни, че в момента правителството не разглежда проекта за нефтопровод Бургас – Александрупулис, тъй като приоритетно е изграждането на газовите връзки с Гърция и Румъния по плана за възстановяване на Европейския съюз. Мая Христова подчерта, че проектите за двете тръби са в напреднала фаза.