България ще изпрати медици и български представители, които да подпомогнат изграждането на новите полицейски сили в Либия. Това съобщи външният министър Николай Младенов след среща с бразилския си колега Антониу Патриота. Това е и позицията на България след международната конференция "Приятели на Либия" в Париж, на която вчера участва премиерът Бойко Борисов.

Премиерът Борисов зави днес пред БНТ, че България ще поиска компенсации от Либия заради арестите и делото срещу българските медици, които бяха освободени през 2007 г. Претенциите ще бъдат предявени, когато ситуацията в африканската държава се стабилизира.

До тогава България ще изпрати медици и полицаи, които да работят за стабилизирането на Либия, пък обяви външният министър Николай Младенов: „Мисля, че конференцията в Париж беше изключително важна в две посоки - първо да подчертае, че оттук нататък ние трябва да търсим максимално съгласие за подпомагане на изграждането на новите институции на Либия, работейки с временния национален съвет в качеството му на преходна власт. България смята, че задължително възстановяването на Либия и изграждането на новите институции трябва да се ръководи под егидата и с мандат на Обединените нации, за да може да има максимално съгласие по подходите, които се ползват. Нашата страна може да насочи своите усилия в областта на подкрепата за изграждането на нова система за полицията в Либия, както и за възстановяването на либийското здравеопазване и доставки на медикаменти".

Николай Младенов се срещна с бразилския си колега Антониу Патриота. Двамата обсъдиха вероятното посещение в България на бразилския президент Дилма Русев, както и сътрудничеството между двете страни в областта на търговията, образованието и науката.