България и още осем държави – членки на Европейския съюз инициират диалог за провеждането на пенсионната реформа в общността, съобщиха от финансовото министерство.

Малко след като освободи поста на зам.-министър на финансите, Ана Михайлова влезе в новата си роля – на съветник на министър Симеон Дянков, и даде разяснения около писмото на деветте страни до президента на ЕС Херман ван Ромпой. В писмото си деветимата финансови министри лансират идеята извънредните разходи, необходими за реформирането на пенсионните системи на държавите - членки, да се изключват при калкулирането на нивото на държавен дълг и дефицит, валидни при мониторинга на изпълнение на критериите от Маастрихт, поясни Михайлова по повод завишения интерес към оповестените от различни източници информации относно писмото, под което подписи сложиха финансовите министри на деветте държави-членки.

По думите й, идеята подлежи на продължителни и широки дискусии в рамките институционалните механизми за вземане на решения на ЕС и българската страна е готова да се включи в тях.