България пълзи с 6 позиции напред в глобалната класация по конкурентоспособност, изготвена от Световния икономически форум. Така вече страната ни е на 70-то място от общо 139 страни - участнички.

Сред страните от Европейския съюз обаче България успява да изпревари единствено затъналата във фискални проблеми Гърция, докато северната ни съседка Румъния се катери към средата на класацията и вече е на 63-то място.

С най-голям принос за повишението, което България прави, е макроикономическата политика на страната. Световният форум е проследил показатели като ефективно управление на държавния дълг, инфлация, държавен дефицит/излишък.

Технологичната готовност е втората причина за по-доброто представяне на България в класацията. Страната се намира на предни места по отношение на броя на мобилните телефони, широколентов достъп до Интернет, закони, свързани с използването на информационни и комуникационни технологии.

Другите важни показатели като ефективност на пазара на труда, образование и квалификация и инфраструктура страната обаче дърпат страната към дъното на класацията.

Негативно е мнението на икономистите за качествата на мениджмънта, както и загубите за страната, произтичащи от „изтичането на мозъци”.

Страната има добри показатели за процента на хората със средно и висше образование. Благоприятни са резултатите за обучението по математика, достъпа до Интернет в училищата. Все повече обаче се влошават оценките за качеството на образователната система; много негативно е оценено професионалното образование и възможностите за обучение през целия живот се изтъква в глобалното изследване.

Според изследването продължават да съществуват сериозни проблеми, свьрзани с неефективната правна рамка за решаване на търговски спорове и ниската степен на независимост на съдебната система. Има напредьк при справянето с  организираната престъпност и корупцията. Все оше липсва достатъчно прозрачност и последователност в правителствената политика.

Ниски са оценките за конкуренцията на местния пазар, тромавостта на митническите процедури, ниската взискателност на местните потребители.

Иновативното развитие на българската икономика е приоритет, но само на думи. Мерките все оше са недостатьчни и не дават резултат, изтъква още изследването.

Състоянието на българския бизнес продължава да се оценява негативно. Отрицателна роля играе икономическата криза, която се отрази сериозно вьру предприемачите. Те трябва да положат усилия при разработването на печеливши фирмени стратегии, работа в партньорство и създаване на клъстери. Българските компании имат най-сериозни затруднения в следните области: липса на адекватна политика за квалификация и преквалификация на човешките ресурси, неефективен маркетинг и ниско качество на мениджмънта, отсъствие на активна политика за закупуване и внедряване на съвременни технологии.

И през тази година най-конкурентоспосбна остава икономиката на Швейцария, която е на пьрво място в общото класиране. САЩ отстьпват с 2 места – от 2-ро на 4-то място. Поради стабилната макроикономическа политика Германия се придвижва с две места напред и вече е на 5-о място. По традиция в пьрвата десетка са още Швеция, Сингапур, Япония, Финландия, Нидерландия, Дания и Канада.