Напоследък Пекин активизира мегапроектите си за изграждане на промишлени зони на територията на европейските страни – коментира руското издание Аргументи.ру. Заради световната криза на свръхпроизводството, източният гигант се нуждае от нови пазари. Не големи и не богати – редица европейски страни могат да послужат отлично на плана на Китай за икономическо завземане на Европа.

 

Гърция, Беларус и България се посочват като нови китайски икономически протекторати в Европа. Гърция, изпаднала в трудно финансово положение, получи неустоимо предложение. Китай ще финансира строителството на огромни предприятия за преработка на доставяни от Китай суровини. Тези производствени мощности ще бъдат разположени направо на територията на контейнерния терминал в Пирея.

 

Всъщност в най-голямото гръцко пристанище само ще се сглобява доставяната в разглобен вид битова техника. Но така продукцията може да бъде обозначена като „Произведено в Европа“ и Китай се надява с това да получи конкурентно предимство, още повече, че китайските стоки остават значително по-евтини от истинските „Произведено в Европа“.


Беларус развали отношенията си с Москва и икономическото й състояние се влоши. Президентът на страната Лукашенко побърза да посети Китай и да предложи на китайците територия за изграждане на технологичен парк. Азиатците се съгласиха, надминавайки очакванията на просителите: в страната ще изникне гигантска промишлена зона, по площ нарвна на милионната столица Минск.


А в България, твърди руската медия, в момента китайците активно строят огромен технологиен парк в предградията на София. България има нужда от пари и е готова да изиграе ролята на „Троянски кон“ на Китай за завоюването на европейските пазари. Именно затова миналата седмица в София гостува заместник – минитърът на Китай по търговските въпроси.