Неформалният индикатор за организирана престъпност в България – рояците черни джипове, пълни с мъже с бръснати глави в черни костюми, се е понижил чувствително в центъра на София и в другите градове през последните 12 месеца, заявил е българският вътрешен министър в интервю за Файненшъл Таймс.

“Вече идентифицирахме криминалните групи, почти 200 са, и ги преследваме. Те вече не се перчат из центъра, както правеха по-рано“, похвалил се е Цветан Цветанов.

Все пак той признава, че ще е трудно да се превъзмогне западния имидж за България като за държава, в която корумпираните съдии освобождават от ареста мафиоти, босовете на подземния свят контролират кметства, а порочни публични служители източват фондовете на ЕС.

Имахме да се справяме със сериозни проблеми през изминалата година – всеки месец отвличания на важни бизнесмени, много поръчкови убийства и връзки между мафията и висши политици, казал е още Цветанов.

Преди да влезе в политиката, Цветанов бе експерт по борбата с трафика, припомня британската медия. Преди година дясно – центристката партия ГЕРБ спечели общите избори с платформа, предвиждаща разбиване на организираната престъпност и корупцията по високите етажи.

Министърът настоява, че има постигнат напредък, като над 150 заподозряни членове на мафията са в ареста, а 600 се следят изкъсо. Членовете на бандата, организирала отвличанията, са зад решетките. Тази година има само две поръчкови убийства по сравнение с три убийства месечно по време на „мафиотските войни“ в средата на 2000-те.

Води се борба и с корупцията по високите етажи, казва Цветанов. Срещу четирима министри от предишното правителство са повдигнати обвинения. Бившият премиер Сергей Станишев още миналата година бе обвинен за неправомерно разкриване на класифицирана информация, а лидерът на ДПС Ахмед Доган отива на съд по обвинение в конфликт на интереси. И двамата отричат да имат някаква вина.

И все пак критиците твърдят, че борбата с престъпността не е стигнала достатъчно далеч, отчита FT. Огнян Шентов, ръководител на Центъра за изследване на демокрацията посочва: „В много аспекти тя е изкуствена, тя цели да впечатли общественото мнение, вместо да преследва недосегаемите босове на мафията с успешен бизнес за параван“.

Европейската комисия през юни заяви, че в България се е засилила борбата срещу корупцията по високите етажи и срещу организираната престъпност – но също така отбеляза, че „твърде малко дела приключват в съда“ - намек за слабостите на съдебната система.

Министър Цветанов е посочил, че у нас съдиите не се държат отговорни. „Това е проблем, защото няма официален механизъм за разчистване на правосъдието и тъй като твърде много съдии са въвелчени в корупция“.

Главният прокурор Борис Велчев твърди, че ситуацията у нас се подобрява, тъй като броят на осъдителните присъди по дела срещу организираната престъпност е нараснал с 20%. FT

Относно постиженията в борбата с икономическата престъпност, повече прочетете тук.