Европейската комисия е приветствала строгите мерки за фискална консолидация и постигане на по-висок икономически растеж, които бяха представени от Ирландия и Португалия на неформалното заседание на Съвета на Европейския съюз по икономическите и финансовите въпроси /ЕКОФИН/ в Брюксел късно снощи, съобщиха от финансовото министерство. Част от мерките предвиждат драстично намаляване на бюджетните дефицити през 2011 година, замразяване на пенсиите, както и на кариерното развитие на заетите в публичния сектор, драстично ограничаване на разходите за социална интеграция, намаляване на преференциите при подоходното облагане и други.

На съвета Европейската комисия призова държавите-членки на ЕС да продължат с усилията си за ускоряване на структурните реформи и по-добро управление, както и строга фискална дисциплина.

Днес ще се проведе втората работна среща на ЕКОФИН, като на нея ще бъдат дискутирани предложенията на ЕК за въвеждането на такси върху банките и евентуалното въвеждане на данъци във финансовия сектор, както и цялостната регулаторна и надзорна рамка в Европа и на глобално ниво. България е потвърдила позицията си против въвеждането на нови данъци във финансовия сектор, тъй като не се очаква те да имат положителен ефект в държавите - членки с по-слабо развит финансов сектор и в частност в новите държави - членки.

От МФ припомнят, че публикуваните на 13 септември междинни прогнози на ЕК  показват, че европейската икономика се възстановява по-добре от предвиденото и бележи икономически ръст от 1.8% от БВП и 1.7 на сто за еврозоната. Прогнозната за инфлация за годината е ревизирана надолу до 1.4% за еврозоната и 1.8% за 27-те държави - членки. Комисията отчита още добро възстановяване на потреблението на домакинствата и експортно ориентираната промишленост в ЕС.