Германска фирма изгражда край София соларна електроцентрала с капацитет 10 мегавата – информира регионалната медия от германската федерална провинция Тюрингия TLZ.de, със заглавието „България – врата към бъдещето“. Компанията Immitec със седалище във Ваймар работи в България по проект на стойност 25 млн. евро и се надява на още поръчки у нас.

 

Който работи за Immitec трябва да е готов за дълги командировки – посочва лидерът на компанията Франк Мюлер. Фирмата му печели, като планира и инсталира соларни централи в цяла Европа. В момента работи например също и по соларни проекти във Франция, в Сицилия и Верона. Ако проектът е с капацитет до 4 мегавата, няма нужда от учредяване на фирма в чужбина, дейността може да се ръководи и от Ваймар.

Но в България ситуацията е по-различна, тъй като освен въпросния по-мащабен проект за соларен парк край София, в момента има поръчки за планиране на още няколко по-малки централи. България все още не е добре разработена, така че германската компания възнамерява през януари 2011 г. да открие представителство в страната.

Франк Мюлер обяснява, че бизнес контактите си в България той осъществява предимно с помощта на руския език, но вече е наел в компанията си и български инженер. Бизнесменът е изпитал доста трудности от административно естество в България, които е преодолял чак когато е получил положителна оценка от българската строителна камара. „Само чрез лични контакти и целенасоченото им развитие може да се получи поръчка в подобен размер в България“ - твърди той.

Компонентите за соларния парк край София са произведени в цял свят, включително и в Тюрингия – фирмата Altec Solartechnik от Криспендорф. Не всички пари от цитираните 25 млн. евро ще отидат в Immitec – от компанията уточняват: ние сме доставчици на услуги, а не търговци. Нашият ангажимент е панирането, посредничеството и инсталацията. Годишният оборот на фирмата, която дава хляб на 60 служители, е „ниска двуцифрена сума в милиони евро“.

В Мрежата не можахме да научим повече подробности за проекта, освен информацията на фирмения сайт, че договорът е сключен на 22 ноември, а строителството е започнало на 10 декември, като пускането на инсталацията в експлоатация е предвидено за 31 март догодина.