Няма конкретен проблем, има различна ситуация, защото България загуби милиони инвестиции. През 90-те години цялата индустрия умря, а сега целият свят е в криза. Затова България трябва да изчака. Това коментира социологът Андрей Райчев.

Дереджето ни е като в началото на 90-те, категоричен бе той, но за тази ситуация никой не е виновен. Просто България в момента живее с 5 млрд. лв. по-бедно на година. Сега ситуацията е следната - според една част от хората правителството се справя, според други - правителството е некомпетентно, но и двете не са верни, смята Райчев. Социологът е категоричен, че няма проблем, а една различна ситуация, в която трябва да се научим да живеем. Той сравни положението в страната със смъртта на бащата в едно семейство.

Според него изходът е един - трябва да си поговори помежду си, да се конкретизира новата ситуацията, за да можем да живеем в нея. Най-вече елитът трябва да обясни тази ситуация на хората. Ситуацията е проблемна, а политиците продължават да живеят в миналото, категоричен е Райчев.

Помолен да коментира думите на вътрешния министър Цветан Цветанов, че продължава функционирането на "Октопода" във ВСС, Андрей Райчев заяви, че можем да излъжем хората, но престъпност винаги ще има, като арестите няма да решат проблема.

Социологът направи още едно сравнение, като даде за пример живота на един таксиджия. Както шофьорът на такси има своите проблеми, така е и в държавата. Когато в града има грип и епидемия, хората са болни и съответно, той няма да има работа. Същото е и с България - Европа е болна от грип и България също се разболя, а за да се излекуваме, трябва да отмине време, сподели още Андрей Райчев.

Той изрази надежда, че въпреки ниските инвестиции - за чуждите инвестиции в страната през първите два месеца на последните три години - 2008 г. чуждите инвестиции в страната са били почти 1 млрд. евро; 2009-та - половин милиард; 2010-та - няма и 30 млн., се надява, че в България отново ще има чуждестранни инвестиции и може би ще стане чудо. Добрата новина според него е, че поне ни отмина вулканичния прах, което би донесло още загуби за страната.