Българите даряват най-много за животоспасяващи каузи, като най-често те са свързани с лечението на деца. В това са категорични представители на различни организации, занимаващи се с благотворителност. На дискусия, посветена на благотворителността, стана ясно, че ангажираността на българите към благотворителни каузи расте, а най-предпочитани засега остават благотворителните SMS-и. Частните дарители са много повече от корпоративните.

От УНИЦЕФ заявиха пред Дарик, че е изключително важно да се разширят каналите, по които може да се правят дарения и да се поддържа обратна информация с дарителите, за да са сигурни как са похарчени парите им.

Част от дарителите на УНИЦЕФ получават мейли с информация за парите, които са дарили, обясни пред Дарик Жаклин Цочева. Тя е категорична, че това прави хората още по-убедени във важността на каузите. Именно тази организация работи и с хора, при които благотворителността е начин на живот. Цочева разказа за 75-годишен мъж, който всеки месец дарява по 5 лева от пенсията си, защото традициите в неговото семейство са били да се дарява.

Пред Дарик Илияна Николова от „Работилница за граждански инициативи" настоя за повече данъчни стимули, например чрез премахването на ДДС върху даренията. „50-те процента от печалбата, която може да бъде призната за разход, ако е направена в дарение на държавен фонд. Това е втори вид данък. Държавата дава най-голямото съществуващо в страната данъчно облекчение за два свои фонда – фонда за лечение на деца и ин витро фонда. Срамота е в съвременна държава най-голямото данъчно облекчение да го дава, ако дари на нея", каза тя.

Една от инициативите на УНИЦЕФ е ежемесечно от дебитна или кредитна карта да се правят дарения на суми, избрани от дарителите. Тази възможност е достъпна и сега, но желанието е да се мотивират повече хора. Затова има предложение банките да премахнат таксата, която се плаща за даренията от една банка в друга банка.

Пред Дарик от Асоциацията на банките бяха категорични, че това е политика на всяка една от тях и не може да има общо становище.