За пик в цената на златото може да се говори, когато нивото на индекса Dow Jones се изравни с доларите, които купуват една унция злато. Такава теория съществува и поддържници у нас са й хора, които продават злато на кюлчета.

Според Благовест Белев, който е управител на естонската Тавекс, интерес към покупката на злато у нас има дори и при рекордно високите цени на пазара в момента. Преобладават обаче сделките, при които клиенти продават златни бижута.

Белев сподели това в предаването ИконоМикс по Дарик радио, като не избегна и дебата "Балон ли е златото в момента?". Според него за ситуация, като тази с имотите, ще може да се говори, когато хората започнат да купуват злато с банкови кредити. Фактът, че купувачите разчитат на собствените си спестявания, е показателен за това, че търсенето е реално, а не изкривено.

Какви хора си купуват злато в момента, при тези цени?

Всякакви хора – и големи инвеститори и съвсем обикновени хора. В Естония съм виждал баба и дядо на по 80 години, които можете да си представите с колко закостенели разбирания са, забрадени, с изхабените ръце от селскостопанска работа. Виждал съм ги как носят  спестяванията си в долари, увити във вестник, идват в офиса и си купуват златни кюлчета.

Но в момента в България имаме по-скоро повече продажби на злато под формата на бижута.

На каква стойност е най-голямата Ви продажба в България?

Над 1 млн. лв.

Колко кюлчета са 1 млн. лв?

По-малко от 20 еднокилограмови.

Т.е. 1 млн. лв. е 20 кг. злато?

Горе - долу да.

Имате ли представа, от какво се преориентират хората към злато? Дали от имоти към злато, или от акции към злато?

Има вече свободни пари, спестявания, един човек и той решава, че в момента няма да направи банков депозит, няма да инвестира в имот, няма да си купи акции, или облигации да не говорим. Най-вероятно, понеже големите пари са отивали в имоти преди, сега голяма част от тези пари се пренасочват към златото. Но все още тази част не е толкова голяма. Ако го измерим като процент, ще бъде незначителен.
 
Споменахте, че ако преди са се насочвали пари към недвижими имоти, сега те отиват към златото. Възможно ли е да се случи това, което се случи с недвижимите имоти? Има теории, че златото в момента е с рекорди стойности и се формира нещо като пореден балон?

В един момент може и така да се случи, но според мен сме много далеч от това нещо.  Виждам такива много коментари в интернет, че златото е балон и много се покачва цената. Може и да падне, но първо, частта, която се пренасочва от недвижими имоти и други големи инвестиции към злато е незначителна. А другото нещо е, за да се формира балон, трябва да се намеси кредитиране.

В 99% от случаите, когато има кредитиране, това изкривява реално търсенето. Т.е. аз не мога да си позволя злато в момента, но взимам кредит и си го купувам, както е било с имотите. Все още търсенето на метала е изцяло въз основа на спестяванията на хората, което е реално търсене. Ако никога не се бяха появявали банките, които масово да раздават евтини кредити, никога нямаше да има балон в недвижимите имоти.

Хората, които инвестират в злато не вярват в банковата система. Те са наясно, че рано или късно, банковата система и валутите под този вариант, под който ние ги познаваме ще изчезнат, защото не са покрити с нищо. Тотално ще се промени системата и ще се върне обратно, както е била преди към златен стандарт или някакъв стандарт, който възпрепятства неограничено печатане  на пари. Тази криза е повратна точка, която е краят на тази система.

Ако се замисли човек, преди 3 поколения, единствено земя и злато сега имат стойност. Ако Вие трябва да изберете да затворите спечелени 1 млн. евро в момента за своите правнуци, днес нямата много избор в какво да го вложите. Едва ли ще го оставите в лева или евро, или долари.
 
Каква е разликата между златни бижута и инвестиционно злато?

И двете са еднакво ценни. Едното е по-малко ликвидно. Ако Вие искате да си продадете колието, много по-трудно ще му вземете близка до пазарната цена, отколкото на някакво стандартно  кюлче или монета. Ако искате да акумулирате ново злато, покупката на бижута е значително по-скъпа. В пъти по-скъпа от инвестиционното злато, тъй като има ДДС, което е 20%, има изработка, която е  между 20% и 50%.
 
А при инвестиционното злато няма ли ДДС?

Не, няма. А изработката е само в рамките на няколко процента. Всички разходи са няколко процента над борсовата цена. Кюлчетата са около 4% над борсата, монетите са около 7-8%.

Преди да стъпите на нашия пазар, направихте ли анализ дали в България има много злато?

Ако си направите една проста сметка,че всеки един българин или който и да било има примерно 3-4 гр. злато, то това са вече доста тонове, които има в България. И то това важи не само за България. Аз не знам дали в България има повече злато, отколкото в Сърбия да кажем или някоя съседна държава. Дори мисля, че в Гърция и Турция е още по-популярно.

Какви са вашите прогнози за цената на златото?

Не мога да кажа. Има различни теории за това нещо, например пикът на златото ще бъде, когато Dow Jones стане 1:1 със доларите, които купуват една унция злато. Т.е. Dow Jones  в момента е около 10 000 пункта, 1 300 да е златото, дали едното ще тръгне надолу, другото нагоре, някъде трябва да се срещнат.

Dow Jones да стане 1 300 пункта?

Или златото да стане 10 000 долара. Така е било в последните няколко цикъла, Голямата депресия и след това края на 70-те години, когато е другата инфлационна криза. Сега незнам накъде ще се развият нещата.

Има някакви признаци на дефлация, поне така се твърди по медиите, според мен реално няма много голяма дефлация, а се очаква засилен темп на инфлация.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!