България се оказва най-големият потребител на хляб в Европа на глава от населението. Всеки българин изяжда на година 95 килограма хляб На първо място сме и по пазарен дял на промишлените пекарни (87%).

Това показват данни от проучване на Международната асоциация на промишленото хлебопроизводство (АIBI) за 2013 година. 

През януари тази година проучването е актуализирано заради Международното изложение на хлебни и сладкарски изделия и свързаните с тях производства. Изложението се открива днес в Мадрид, съобщава БТА.

Проучването включва 12 страни от ЕС плюс Турция, Русия и Украйна. Данните показват, че европейците средно консумират по 59 килограма на човек годишно.

Оказва се, че единствено турците ядат повече хляб от нас. На тях се падат средно по 104 килограма на човек годишно. През 2013 г. Турция е произвела 8,3 млн. тона хляб. Това я прави най-големият производител на хляб. 

Нашата страна е произвела 689 000 тона. Най-малко хляб ядат британците - 32 килограма на човек годишно.

По пазарен дял на промишлените пекарни след нас се нареждат Холандия (85 %) и Великобритания (80 %).

Същевременно единствено в Русия и Украйна заплащането е по-ниско, отколкото у нас. За час труд българинът получава 2,55 евро, докато руснаците получават 2 евро, а украинците - 1,5 евро. Датските хлебари са най-добре платени с надница от 35 евро на час.

В проучването се изтъква, че ситуацията в хлебопекарния сектор в България се е стабилизирала със стабилизирането на цените на енергията и определянето на минимални цени. 

В същото време търговските вериги оказват натиск на хлебопекарните, тъй като предлагат замразени хлебни продукти и полуфабрикати на много ниски цени.