През това лято българските хотелиери са на път да отчетат един много слаб сезон. За това те обвиняват санкциите наложени от Европейския съюз на Русия и сериозния спад на руските туристи в България. Последните данни на НСИ обаче показват една малко по-различна картина.

Оказва се, че не руснаците, а българите са тези, които бягат от българските курорти, избирайки места с по-малко строежи, по-добро обслужване и природни условия.

Преки конкуренти на България в летния туризъм са Гърция, Турция, Хърватия и Египет. Всички те предлагат много по-добри от българските условия за почивка, като се започне от по-чистите плажове и морета, по-добрата инфраструктура на курортните комплекси и се стигне до множеството допълнителни атракции, свързани с културен и исторически туризъм.

България все още разчита на хубави хотели и ниски цени, но те не могат да заместят всичко останало в презастроените и мръсни български курорти, където основните атракции са евтиният секс и алкохол.

Хотелските комплекси по българското Черноморие трябва да предлагат перфектни условия и множество допълнителни туристически атракции, защото страната ни не може да се конкурира с природните условия на Гърция, Турция и Хърватия с техните хиляди километри плажове и кристално чисти води.

Въпреки това чужденците продължават да идват, привлечени от ниските цени, които обаче означават по-малки приходи за туристическия отрасъл. В същото време българите вече видимо бягат от родните курорти.

Пътуванията на български граждани в чужбина през август 2015 г. са 512.0 хил. или с 11.3% над регистрираните през същия месец на миналата година. Увеличението е най-голямо при посещенията в Турция, с 35.2%, в Гърция, с 23.3% и в Италия, с 8.9%.

В същото време през август в страната са дошли 1 729.6 хил. чужденци или с 2.3% повече от август 2014 година.

Намаление е регистрирано при посещенията на граждани от Словакия - с 32.4%, Русия - с 20.6%, Гърция - с 19.9%, Чешката република - с 16.6%, Испания - с 13.3%.

Същевременно се увеличават посещенията на граждани от Унгария, със 17.0%, Полша, с 9.1%, Франция, с 8.6%, Румъния, с 6.9%, Великобритания, с 6.9%, Белгия, с 5.0%, Германия, с 4.9%. Голям ръст, с 31.5%, има и при посещенията на граждани от Турция, повечето от които обаче не идват в България с туристическа цел.