Българите все по-често използват своите разплащателни карти, когато са на път. Това показват резултатите на MasterIndex – детайлно изследване, което MasterCard Европа провежда за четвърта поредна година сред активните картодържатели в България.

 

Тази година 32% от българските картодържатели, които са пътували в чужбина, са плащали най-често със своите карти в допълнение на други методи по време на пътуванията си - значително увеличение в сравнение с 2011 г., когато само 9% са заявили това.

 

57% от активните български картодържатели са били на почивка в чужбина. От тях 17% почиват всяка година, 7% - два пъти годишно, 2% пътуват извън страната на всяки три месеца и дори по-често, докато 32% - веднъж на две години или по-рядко.

 

21% от активните български картодържатели са планирали да отидат на ваканция в чужбина през 2013 г. в сравнение с 20% предишната година. Освен това 8% са имали намерение да пътуват в чужбина по работа, 5% - да посетят роднина и 3%, за да видят приятел.

 

Според MasterIndex България 54% от активните български картодържатели смятат, че покупките с разплащателни карти в чужбина са безопасни. Що се отнася до различните демографски принципи, картодържателите между 25 и 34 години и хората с висше образование вярват най-много в безопасността при използването на карти в чужбина.

 

Пътуванията в България са по-обичайни и чести, отколкото пътуванията в чужбина. Според данните на MasterIndex България 27% от българските картодържатели, които почиват в страната, пътува два пъти годишно. По отношение на използването на карти 26% от картодържателите, които пътуват на почивка в България, използват най-често разплащателни карти в допълнение на други методи.

 

Сред анкетираните, които пътуват на почивка в България поне веднъж на три месеца, 33% плащат само с дебитна карта, 22% плащат с кредитна карта и 15% пазаруват предимно с разплащателна карта, както и по друг начин, а само 6% плащат в брой.