Крайно време е някое правителство, да се надяваме още следващия кабинет, да запретне ръкави и да осъществи електронното правителство. То ще свали бюрократичната преграда пред бенефициентите и ще сложи край на съмненията за корупция в обществените поръчки. Това заяви българският еврокомисар Кристалина Георгиева, в интервю пред Милена Милотинова за предаването „Брюксел 1“, по телевизия България он ер.

Чрез електронното правителство, България трябва да направи европарите по-достъпни за малките и средни компани.

Все още хората в България намират за трудно кандидатстването за европейско финансиране. Процедурите са тромави и често неразбираеми за бенефициентите, което кара малките фирми дори да се отказват от кандидатстване. Решението на този проблем е електронното правителство. Това стана минути, след като ЕП одобри състава на новата комисия, ръководена от Жан-Клод Юнкер. В нея Кристалина Георгиева ще отговаря за ресора Бюджет, финансов контрол и управление на човешките ресурси.

„Има презастраховане от страна на националните власти, що се отнася до допълнителните условия към проектите. То не е само в България. Но така ние губим пари и това е грехота. Не трябва дори 1 евро да връщаме на европейския бюджет“. 

Има два големи приоритета за новата комисия в краткосрочен план. Първият е до Коледа да бъде представено предложение за инжекция от инвестиции в европейската икономика в размер на 300 млрд. евро. Втората голяма задача – като екип комисарите да разчупят стереотипите от миналото, когато общуването и координацията между тях са били ограничени. „Моята роля ще бъде на координатор между всички комисари, тъй като всеки има нужда от бюджет и всеки работи с хора“, обясни Георгиева.

Според нея страната ни трябва да хвърли най-много усилия за това реализацията на големите проекти да върви гладко и, на второ място, да сме много гъвкави в пренасочването на пари. По думите й България трябва да се възползва по-добре от това, че е най-големият нетен бенефициент в ЕС, т.е. разликата между парите, които получаваме, спрямо тези, които даваме е най-голяма.

Втория позитивен елемент е, че в България традиционно има разбирането, че европейското финансиране е много важно. „Надявам се след формирането на новото правителство, то отново да постави като приоритет това да ползваме парите от Европа ефективно и прозрачно“, заяви Георгиева.

Георгиева обясни, че 730 българи са част от всички 32 хил. служители в европейската администрация. „Около 2.5% от служителите са българи, при положение, че сме 1.9% от населението на Европа. Причината да има повече наши сънародници, отколкото пропорционално ни се полага е, че те са способни, мотивирани и успешни на конкурсите. Българите сме умни хора, но понякога ни липсва самочувствие“, казва Георгиева.