Без подробен анализ на състоянието на електроразпределителните дружества е изготвен докладът, в който се предлага цената на тока да скочи с близо 10 на сто от 1 октомври. Това съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Светла Тодорова.

По думите ѝ е направен анализ на състоянието на Националната електрическа компания, изводите от който налагат бързи действия. От НЕК обясниха, че дефицитът от 1 млрд. лева няма да бъде компенсиран с увеличението на тока. С него ще бъдат покрити едва 140 млн. лева.

Приходите преди данъци, такси, лихви и амортизация от 2012 година, когато този показател е бил 86 млн. лв., вече са загуба от 250 млн. лв. в средата на 2014 година. Оборотният капитал на дружеството се движи в през годината над минус 1 млрд. лв. Задълженията по баланс от 2012 година са се изменили от 2 млрд. лв. на 3.6 млрд. Загубата се увеличила от 99 млн. лв. през 2012 година до 320 млн. лв. през 2014 година, каза Тодорова с уговорката, че има още много неща, които могат да се кажат.

"Като цяло това състояние на НЕК не е само състояние на една компания в сектора, а тя влияе върху всички участници в енергийния сектор", напомни председателят на ДКЕВР.

От своя страна електоразпределителните дружества определиха като „стъпка в правилната посока" увеличението на цената на тока. От компаниите обаче бяха категорични, че то няма да е достатъчно и проблеми, за които са сигнализирали от години, все още остават нерешени.

Илияна Стефанова от EVN каза, че посоченото в доклада ще позволи на компаниите единствено да посрещнат минималните разходи за поддръжка на мрежата в Югоизточна България и да поддържат нива на клиентско обслужване, но без възможност за устойчиво и стабилно развитие и развиване на качеството на услугите.

Увеличение на цената на тока може да има и в началото на следващата година, прогнозира председателят на ДКЕВР Светла Тодорова.

Тя обясни, че евентуалното поскъпване ще се наложи, за да се осигурят повече приходи на топлофикационните дружества, които произвеждат електричество. Това се прави, за да не се увеличи цената на топлинната енергия, т.е. топлата вода и парното.

Тодорова потвърди, че от 1 октомври цената на тока ще се вдигне с около 10 на сто, а цените на топлата вода и парното ще останат берз промяна.