Апел да се завърнат в България ще отправи към сънародниците ни в Япония Министерство на външните работи. Помощ за евакуация обаче няма да им бъде изпратена, каза за DarikFinance.bg Весела Чернева, говорител на ведомството.

Нито една членка на Европейския съюз не е изпратила такава помощ на ниво държава, защото няма основание за това е позицията на властите.

В същото време е любопитно какво правят интернационалните корпорации. Те намират начини ако не да извозят служителите си със самолети извън Япония, то най-малкото да ги превозят в южната част на страната, разказаха читатели на DarikFinance.bg.  

Преди да посъветва българите в Япония да се приберат в родината, посолството ни там препоръча на хората "сами и отговорно да преценят необходимостта от по-нататъшното си оставане в страната". На въпрос каква е причината за промяна на позицията, Весела Чернева от министерство на външните работи каза, че причината е комплексна.

Според официално предупреждение на японския кризисен щаб в следващите 3 до 7 дни се очаква нов силен трус с магнитуд поне 7 по скалата на Рихтер. Не стихват и страховете за ядрена катастрофа, осебено след като тази сутрин имаше експлозия в трети реактор на атомната централа Фукушима.

Изморени да се страхуват от тези проблеми, хората в Япония са изправени пред угрозата от изчерпване на хранителните продукти и от пълен блокаж на транспорта.

Дълги опашки /виж на снимката/ и празни рафтове са най-честата гледка в магазините. Придвижването в страната е почти невъзможно. Единствено железниците работят, но гарите и влаковете са претъпкани. В Япония бензинът и другите моторни горива в момента са дефицитни и се пестят. Дори и да имате билет за самолет, който излита утре, практически е невъзможно да се доберете до летището.

Сънародниците ни, които искат да се евакуират, могат да потърсят съдействие от посолството, което е осигурило помещения за приютяване. Най-трудна обаче е ситуацията за хората, които са извън Токио.

До този момент във външно министерство не са постъпвали апели за помощ от българи, които са в бедствено положение или искат съдействие, за да се върнат от Япония.