Военно-морските сили на САЩ ползват уникалното софтуерно решение, създадено от българската ICB. Компанията, която оперира вече 15 години се утвърждава на пазара с уникален продукт разработен от нейните специалисти, една от водещите фирми в морското дело - Конгсберг и международен екип от Норвегия, Дания, Швеция и Русия.

 

Става дума за корабен симулатор, който обучава капитани и корабни инженери в динамично позициониране на кораби и корабни системи, нефтени платформи и други морски съоръжения. Той се използва днес от над 500 организации по света, включително и от военно-морските сили на САЩ.

 

Симулаторът възпроизвежда реалната обстановка на над 120 пристанища по света, като предоставя пълна картина на заобикалящата среда, релефа на морското дъно и пристанищната светлинна сигнализация. Програмата управлява не само атмосферните и морски условия на избраното пристанище, но и различните корабни системи – от двигателите и котвите, до електронните устройства, кабели и др. В същото време иновационният продукт разполага с инструкторска и учебни станции, които могат да бъдат конфигурирани според нуждите на обучението.

 

Името на корабния симулатор е SPIRIT и това, че е избран от Пентагона е голям успех. Както е известно, САЩ разполага с най-големия флот в света и военните им инвестиции са огромни – над 700 млрд. долара (почти половината от всички военни разходи в света).

 

Симулаторът включва симулиране на движение в реално време и контрол на различни динамични компоненти на кораба. Практически SPIRIT позволява контрол, координация и работа по компонентите на корабите, които напълно симулират реална обстановка и подготвят корабните капитани и инженери да реагират адекватно и да взимат решения в реалните условия на корабния мостик. ICB са разработили дори нов алгоритъм за управление на котвите на корабите.

 

Цената за SPIRIT се равнява на милиони долари, а понастоящем по него работи екип от 100 човека и 5 страни по света. За да може да създаде тази сложна софтуерна система от решения, ICB използва не само отлични програмисти, но и 3D дизайнери.

Дизайнерският екип на българската компания е създал редица модели на пристанища и кораби, базирани на реални обекти и прецизна топографска информация - богат снимков материал на пристанища и кораби, топографски данни от NASA, сателитни снимки от Google Earth и хидрографски данни от C Map 93.

 

Интересното е, че реално работата по проекта се равнява на повече от 12 човеко-години програмен труд.

 

ICB (InterConsult Bulgaria) e създадена през 1996 г. като аутсорсинг доставчик на InterConsult – Норвегия, с 50% българско и 50% норвежко участие. През 2002 г. тя става част от COWI Group, а през 2009 г. вече е изцяло българска собственост.